Möbelrenovering på rätt sätt

När man som vi älskar gamla möbler blir man ibland nästan gråtfärdig när man ser hur de har behandlats. Eftersom vi ofta besöker både loppisar och gårdsauktioner stöter vi ofta på fantastiska möbler. Hantverk från svunna tider som bara skriker kvalitet. Ibland krävs det dock ett tränat öga för att se dem under lager av urusel målning eller omsydda dynor i något gräsligt 80-talstyg.

Nu låter det som att vi är emot återbruk och hållbarhet och det är vi naturligtvis inte! Vi vill bara att man behåller skönheten och kvaliteten under sin möbelrenovering. Här följer några handfasta tips för hur vi tycker man bör tänka:

  • Om ni har riktigt gamla möbler med originalfärg kvar. Rådfråga en expert innan ni gör något. Det kan bli så att ni renoverar bort flera tusenlappar!
  • Leta noga efter stämplar eller märkningar överallt på möbeln. Om ni hittar något, försök Googla för att se om möbeln är värdefull eller intressant ur något annat hänseende. Många saker är inte märkta men en expert kan säga om det är något som bör bevaras i originalskick.
  • Många tidningar och hemsidor har så kallade ”fråga experten”-sidor som man kan skicka in bilder till. Man kan även kolla på sidor som Tradera för att se om någon annan lagt upp liknande saker och vilka priser de sålde för.
  • Om ni ska måla om en vacker gammal möbel. Se till att få bort all gammal färg först! Målar ni rakt ovanpå flagor av kvarsittande färg blir slutresultatet aldrig bra.
  • Ska ni ta bort färg eller tex lack på en gammal bordsskiva. Skada inte träet. Använd endast professionella verktyg för möbelrenovering som är skonsamt mot möbeln.
  • Om ni ska klä om en gammal möbel. Försök att likna orignaltyget om ni kan. Ibland hittar ni ett vackert tyg under flera lager av påsydda lager.

Glöm inte att även de möbler som idag inte är så gamla kan vara värda att behålla i original. Kommer de tex från ett känt varumärke eller designer? Kom ihåg att mode och smak skiftar över tid, oftast i 30 års cykler. Vem kunde tro för 30 år sedan att de tidiga IKEA-möblerna skulle ses som designklassiker?

Slutligen. Det är helt okej att återanvända gamla möbler, men gör det smart och med eftertanke. Även om det inte är en värdefull möbel så gör det ordentligt och med respekt. Din syn på dina möbler kommer garanterat förändras över tid. Vem av oss har inte sagt: varför slängde jag den jackan? den hade ju varit jättemodern idag! Detta gäller även möbler…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *