Senaste loppisfyndet

Hej! 

Minns ni min kära moped från början av 80-talet, en Golden Champ, lyxmodellen av den klassiska Compacten som jag budade hem på en aktion förra året? Den går ännu och jag älskar varje sekund jag brummar fram på den. Men dock råkade jag spilla ut en halvfull burk olja på sätet häromdagen när jag skulle meka lite med den, fick lite panik där en stund om jag råkat förstöra denna skatt eftersom det inte gick bort med bara tvål och vatten. Det var en del fläckar kvar efteråt, frun tycker att jag överdriver såklart och menade att jag inte hade brytt mig om några fläckar på sätet om det hade hänt i bilen, men hon förstår inte… det är en Golden Champ ju! 

Efter att ha slitit håret googlade jag runt på olika forum för andra moped fantaster och fick det ypperliga förslaget att införskaffa medel för invändig biltvätt, vilket jag gjorde och vips var lätt det var att få bort fläckarna med det! Lättnaden! 

Nog med drama, kan istället berätta om när vi var på en loppis auktion förra veckan och vi ropade hem en jättefin gamla gungstol från slutstav 1800-talet i fint skick. Både frugan och jag blev kära i den direkt och tänkte att den skulle passa perfekt i vårt lilla torp. Frugan har dessutom börjat virka så nu har hon kommit halvvägs med ett stor filt i lapptäcks teknik med mormors rutor, efter klassiskt mönster med svarta kanter mellan rutorna och blandade färger i rutorna. Blir riktigt snyggt, hon är duktig min kära fru! När filten är färdig ska vi hänga den över den nya gungstolen, kommer bli snyggt ihop med det mörka träslaget i gungstolen. 

Gillar såna här projekt, det är en del av charmen med att ha ett gemensamt intresse, vi kan hitta saker och sen uppgradera dem i en stil vi båda gillar – denna gången var det hon som tillvekar något som matchar med saken, en annan gång är det jag som slipar och målar om, eller så gör vi det tillsammans. Det hela blir så mycket mer än att bara köpa in saker, det blir liksom ett sätt att leva och umgås på. Älskar att dessa föremål går i arv från person till person och få komma till sin rätt i olika sammanhang. Undrar hur många som gungat i den nya stolen före oss? Och hur många efter oss?

Hej på er i vårsolen!


Hoppas allt är bra med er. Själv måste jag känna att det känns helt magiskt att ljuset hittat tillbaka och värmen börjar komma på riktigt. Sommaren är verkligen runt hörnet och semester närmar sig för de flesta av oss. Att få 4 veckor semester på sommaren är verkligen ett privilegium som vi svenskar lever med. Det är faktiskt inte särskilt många länder som har det som standard, så tänk på det när du kämpar dina sista veckor innan ledighet.

Något som slog mig förra året i semestertider var hur rörigt det kan bli med olika projekt under sommaren. Jag satt själv på kontoret och jobbade med ett pågående projekt, medan mina kollegor som också var inblandade hade semester. Då blev det väldigt svårt att få en överblick och ta sig vidare i arbetet eftersom jag inte hade mina kollegor att fråga. Detaljer från möten, beslut om siffror, uppdelning av ansvarsområden blev helt plötsligt otroligt otydligt och jag hade svårt att komma vidare i mitt eget arbete.


Så efter sommaren så tog vi tag i att skaffa oss ett riktigt bra ärendehanteringssystem. Detta har underlättat samarbetsprocesser och administrativa flöden väldigt mycket på min arbetsplats. Vi har hela tiden alla information samlad på ett ställe och man kan tydligt se vem som har vilket ansvar och när olika personer behöver kliva in i projektet. Ärendehanteringssystemet har också gjort oss som företag mycket mer effektiva. Vi sätter gemensamma deadlines som i princip är omöjliga att missa, så alla fördröjningar och väntetider är i stort sätt eliminerade.


För projektledare ger detta också ökad kontroll över processen genom övervakning och uppföljning. Så detta är verkligen en stor rekommendation från min sida till alla företag som vill strukturera upp sitt arbete lite. Kanske speciellt nu inför semestern så att de som ska jobba vidare på kontoret kan få en överblick och arbeta så effektivt som möjligt utan att kontakta kollegor som sitter i en solstol i Spanien.
Ha det fint allihopa!

Syltat, kokat, bryggt

Vårt senaste projekt till vår lilla gård är att inreda köket sådär gammeldags lantligt. Det började med att jag snubblade över en annons från ett loppis om en stor samling gamla glasburkar och glasflaskor i olika storlekar för en billig penning. Då föddes idén om att vi skulle fylla dessa med hemkokta sylter, inlagda grönsaker osv, och sedan radda upp dem snyggt i den stora hyllan av mörkt bastant trä som kom med huset när vi flyttade in. Kul att ha ett gemensamt projekt – frun är nöjd nu när jag inte bara fokuserar på min älskade moped. 

Så nu under julens ledigheter har vi hackat, syltat, kokat och till och med gjort eget vin – beställde hem några vinsatser för några veckor sedan som redan är klart. Måste säga att det blir oerhört tjusigt med alla flaskor med mörkrött vin, matburkarna med färgglada grönsaker och syltburkar med gul-orange apelsinmarmelad tillsammans. Tyvärr är min mobil lite knas just nu så kan inte posta upp ett foto på härligheten idag. 

Nu ser vi fram emot att kunna bjuda hem folk igen på middagar, men som tur är varar ju innehållet i burkarna länge. Eller vänta, vinet kanske kommer att gå åt snart…

Möbelrenovering på rätt sätt

När man som vi älskar gamla möbler blir man ibland nästan gråtfärdig när man ser hur de har behandlats. Eftersom vi ofta besöker både loppisar och gårdsauktioner stöter vi ofta på fantastiska möbler. Hantverk från svunna tider som bara skriker kvalitet. Ibland krävs det dock ett tränat öga för att se dem under lager av urusel målning eller omsydda dynor i något gräsligt 80-talstyg.

Nu låter det som att vi är emot återbruk och hållbarhet och det är vi naturligtvis inte! Vi vill bara att man behåller skönheten och kvaliteten under sin möbelrenovering. Här följer några handfasta tips för hur vi tycker man bör tänka:

  • Om ni har riktigt gamla möbler med originalfärg kvar. Rådfråga en expert innan ni gör något. Det kan bli så att ni renoverar bort flera tusenlappar!
  • Leta noga efter stämplar eller märkningar överallt på möbeln. Om ni hittar något, försök Googla för att se om möbeln är värdefull eller intressant ur något annat hänseende. Många saker är inte märkta men en expert kan säga om det är något som bör bevaras i originalskick.
  • Många tidningar och hemsidor har så kallade ”fråga experten”-sidor som man kan skicka in bilder till. Man kan även kolla på sidor som Tradera för att se om någon annan lagt upp liknande saker och vilka priser de sålde för.
  • Om ni ska måla om en vacker gammal möbel. Se till att få bort all gammal färg först! Målar ni rakt ovanpå flagor av kvarsittande färg blir slutresultatet aldrig bra.
  • Ska ni ta bort färg eller tex lack på en gammal bordsskiva. Skada inte träet. Använd endast professionella verktyg för möbelrenovering som är skonsamt mot möbeln.
  • Om ni ska klä om en gammal möbel. Försök att likna orignaltyget om ni kan. Ibland hittar ni ett vackert tyg under flera lager av påsydda lager.

Glöm inte att även de möbler som idag inte är så gamla kan vara värda att behålla i original. Kommer de tex från ett känt varumärke eller designer? Kom ihåg att mode och smak skiftar över tid, oftast i 30 års cykler. Vem kunde tro för 30 år sedan att de tidiga IKEA-möblerna skulle ses som designklassiker?

Slutligen. Det är helt okej att återanvända gamla möbler, men gör det smart och med eftertanke. Även om det inte är en värdefull möbel så gör det ordentligt och med respekt. Din syn på dina möbler kommer garanterat förändras över tid. Vem av oss har inte sagt: varför slängde jag den jackan? den hade ju varit jättemodern idag! Detta gäller även möbler…

Hälsningar från vår lilla gård!

En av de roligaste sakerna med att ha en gammal genuin gård från 1800-talet är att åka runt på loppisar och auktioner för att leta efter saker som passar tidsandan i vårt underbara hem. Både för att sälja i vår lilla antikhandel och för att inreda vår boningsdel. Det är i och för sig inte alltid historiskt korrekta saker vi hittar, men man kan väl låtsas när man hittar något som man tycker passar?

Nu till mitt senaste projekt (som min fru absolut inte tycker passar). I somras besökte vi en gårdsauktion efter ett dödsbo. Där fanns massor med vackra och roliga saker som auktionerades ut och till ganska bra priser. Vi hittade en del gamla och vackra möbler och var ganska nöjda med våra inköp. 

Det var då de rullade fram den…

Mina drömmars moped från början av 80-talet. En Golden Champ, lyxmodellen av den klassiska Compacten! Jag har aldrig varit särskilt sentimentalt lagd men nu hände något i mig. Jag såg mig själv susa fram längs grusvägarna med vinden i håret på denna skönhet. Till min frus stora förvåning, och kanske ännu mer fasa, såg hon att jag började buda på den. Inte nog med det, jag ropade hem den! Det blev en något tyst bilresa hem, men det gjorde inte så mycket, jag drömde ju om min nyköpta moped.

Det finns en liten detalj som jag glömt att nämna. Jag är verkligen inte en mekaniker. Tanken på att jag skulle renovera en moped slog ner som en bomb bland de som känner mig. Tacka gud för internet! Jag hittade massor med forum på nätet där man pratade om renovering av gamla mopeder. Jag tillbringade en hel del tid på dessa forum och lärde mig massor och fick faktiskt en hel del nya vänner på köpet. 

Jag blev bara mer och mer nördig ju längre renoveringen pågick. Min fru bara suckade och himlade med ögonen när jag tex letade efter motorolja till min renoverade Sachsmotor. 

– Det måste ju vara en motorolja från Sachs förstår du väl, annars är det ju inte original!

Jag tror att det snart är dags att börja smörja min fru också. Annars kanske min drömresa med mopeden inte har någon returbiljett…

Livet på en 1800-tals gård med inredning som största intresse!

Hej och välkommen till Lillstugan antik och denna blogg om livet som antikhandlare på en småländsk 1800-tals gård samt om renoveringen av gården, trädgårdsliv, vilket plasttak bäst i test är och inredning i allmänhet! Inredning och inredningsdetaljer är livet, i alla fall för mig – mitt klart största intresse här i livet. Att få privilegiet att renovera och inreda en 1800-tals gård är verkligen drömmen!

Förutom själva antikviteterna så är det kundkontakten jag älskar. Att man får ha förmånen att träffa så många olika typer av människor som alla delar ett och samma intresse – intresset för inredning! Tidigare i veckan så kom det in en man som letade efter konst, tavlor som berikar väggarna som han uttryckte det. Medan jag visade han runt och tipsade om olika typer av antika konstföremål som kunde hängas på väggarna, inte bara tavlor, så pratade vi även allmänt och det visade sig att han var resande säljare och sålde elavtal för Göta Energis räkning.

Självklart kom det då även på tal om vilket elbolag och elavtal jag hade och pinsamt nog så visste jag knappt det själv på rak arm. Jag fick gå in och leta bland fakturorna och där hittade jag fakturor från Eon. Det visade sig rätt snabbt att jag låg på ett onödigt dyrt elabonnemang och att den här mannen som förövrigt hette Mikael rätt omgående kunde hjälpa mig till ett klart förmånligare avtal. Han rekommenderade ett elavtal som hette Spot On. Spot On är Göta Energis rörliga avtal, alltså ett elavtal med rörligt elpris. Mikaels pitch gick ut på att detta avtal var väldigt enkelt att förstå och att det hade ett av marknadens absolut lägsta påslag på endast 1 öre. Han visade beräkningar på hur mycket jag skulle spara varje månad på att byta till detta avtal och givetvis var det inget att tveka på utan jag tecknade på studs. Mikael gick från Lillstugan antik med en ny elkund och 3 fina antika tavlor rikare. Således blev alla parter nöjda och det är så jag tycker att det ska fungera när man gör affärer, klockrent!

Fler liknande historier lär du som läsare av denna blogg få ta del av framöver. Det händer mycket här på gården och samtalen man har med kunderna är oftast väldigt berikande, man lär sig väldigt mycket!